Kaštieľ Betliar a Jasovská jaskyňa

Destinácia: Slovensko, Košický kraj
Kód zájazdu: 1125237
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy
Jednodňové zájazdy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

1-dňový poznávací zájazd po krásach a pamiatkach Slovenského krasu. Prezriete si Kaštieľ Betliar a jeho unikátny park, Mauzóleum Andrássyovcov a poprechádzate sa chodbami Jasovskej jaskyne.

Program:
Odchod v ranných hodinách smerom na Prešov – Košice. Príchod do Betliara o 10:00 hod.. Počas cca 1-hodinovej prehliadky si prezriete luxusné sídlo členov rodu Andrássy, ktorí sa považujú za najvýznamnejších aristokratov v Európe v 19. storočí. Kaštieľ v Betliari je jediným kaštieľom na Slovensku, ktorý sa po roku 1945 zachoval so svojim pôvodným zariadením a zbierkami. Sídlo bolo postavené pre účely reprezentácie svojich majiteľov. Okrem rodiny Andrásyy tu bývala aj spoločenská elita, zúčastňujúca sa na chýrnych betliarskych poľovačkách na medvede, vysokú zver, vlky či diviaky v betliarskych revíroch a v okolitých lesoch. Kaštieľ obklopuje nádherný historický park, kde okrem vzácnych druhov drevín nájdeme unikátny vodný systém, ktorý odvádza vodu z Betliarskeho potoka do troch jazier, troch fontán a tzv. Veľkého vodopádu, najväčšieho svojho druhu na Slovensku. Od roku 1978 je zaradený do zoznamu umelecky a kultúrne hodnotných parkov sveta, ktoré eviduje UNESCO.
Po prehliadke sa presunieme do Krásnohorského Podhradia, kde sa nachádza Mauzóleum, ktoré je miestom posledného odpočinku grófa Dionýza Andrássyho a jeho manželky Františky Hablawetz. Je unikátnym dielom a od svojho dokončenia je považované na vzácnu pamiatku 20. storočia. Bolo postavené za rekordný čas  - jeden rok. Na výstavbu bol použitý biely vápenec zo Sóskútu a interiéry boli vyzdobené mramorom z celého sveta. 
Poobedie už bude patriť prírodným krásam Slovenského krasu. Môžete sa tešiť na 45-minútovú prehliadku Jasovskej jaskyne, ktorá patrí k prvým sprístupneným jaskyniam na Slovensku, je najvýznamnejším zimoviskom netopierov (19 druhov z 24 žijúcich v SR). O tom, že ju poznali už v historických dobách svedčí bratrícky nápis z roku 1452. Prehliadkový okruh má 720 m a teplota vzduchu sa pohybuje okolo 9°C, takže jaskyňa poskytne príjemne schladenie v letných horúčavách.
O 16:00 odchod späť domov.


Zmena programu a trasy vyhradená.

V cene:

doprava, sprievodca CK

Vstupy (orientačné):

Kaštieľ Betliar – 8 €/dosp., 5 €/deti nad 6r., študenti do 26r., nad 65r., zdarma/deti do 6r., ZŤP, 2 €/foto-video;

Mauzóleum Andrássyovcov – 3 €/dosp., 1,5 €/deti nad 6r., študenti do 26r., nad 65r., zdarma/deti do 6r., ZŤP, 2 €/foto-video;

Jasovská jaskyňa – 6 €/dosp., 3 €/6-5r. dieťa, ZŤP nad 15r., 5 €/študenti (vysokoškol. s ISIC), nad 60r., 7 €/foto-video

NÁSTUP PO TRASE: BJ-PO-KE                                

Generované systémom ProfiTour