3-dňový zájazd severnou Dalmáciou s kúpaním v mori

Destinácia: Chorvátsko, Severná Dalmácia
Kód zájazdu: 1358774
Cena od: 409 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

05.09.2025 5 dní First Minute 409 € +0 € autobusová

Popis zájazdu

NIN je prvé chorvátske kráľovské mesto, nachádzajúce sa na ostrove širokom 500 m2 v strede plytkej Ninskej lagúny v blízkosti ostrova Vir. Mestečko je bohaté na kultúrne pamiatky - kostol sv. Kríža -najmenšia katedrála na svete, katedrála sv. Anselmy, pozostatky rímskeho chrámu, prístupový kamenný most...
SOLIVAR NIN – bol postavený v oblasti, kde sa nachádza liečivé bahno bohaté na minerály, ktoré prispieva k vysokej kvalite soli. Výroba soli tu prebieha prírodným a ekologickým spôsobom v piatich skupinách bazénov pod jasnou oblohou. Pri zaujímavej prechádzke soľnými bazénmi sa dozviete všetko o prírodnej výrobe soli, jej kryštalizácii a zbere. V suvenírovom obchode ponúkajú návštevníkom nerafinovanú organickú soľ, či už na použitie v kuchyni, v kozmetike a tiež rôzne delikatesy a suveníry.
ZADAR píše svoju históriu viac ako 3000 rokov a patrí k jedným z najkrajších miest Stredomoria, o čom svedčí titul European Best Destination z r. 2016. Rozkladá sa sčasti na pevnine a sčasti na malom polostrove, kde leží Staré mesto, ktoré je pokladnicou archeologického a pamiatkového bohatstva z čias antiky,  stredoveku a renesančného obdobia.V Zadare sa vyrába slávny likér Maraschino, ktorého história siaha do 16. storočia. Jedným zo symbolov mesta sú „bajkaroli“, prievozníci, ktorých tradícia siaha do 14. storočia. Byť v Zadare a nepreviezť sa barkajolou, je ako byť v Benátkach a nepreviezť sa gondolou.
NÁRODNÝ PARK KORNATI  - najčlenitejšie súostrovie v Stredomorí pozostáva približne zo 140 ostrovov a 89 z nich je súčasťou národného parku. Ostrovy sa vyznačujú nepravidelným krasovým terénom a veľkolepými 60-80 metrov vysokými útesmi.  Fascinujúca morská krajina, krásne pláže s krištáľovo čistým morom a zaujímavé historické pamiatky – to sú KORNATI. Írsky spisovateľ Georg Bernard Shaw o nich napísal: „Posledný deň stvorenia sveta sa Boh rozhodol korunovať svoje dielo a zo sĺz, hviezd a dychu stvoril Kornati.“
Rieka ZRMANJA je 69 km dlhá a 5-7 m hlboká krasová rieka, ktorá pramení v pohorí Velebit a vlieva sa do Novigradského mora. Nachádza sa na nej jeden z najkrajších kaňonov v Chorvátsku a pozná ju každý fanúšik filmovej trilógie Winnetou ako Rio Pecos. Rieka je plná meandrov a vodopádov a jej koryto je zovreté 200 – 300 m vysokými skalnými stenami, čím sa podobá na škandinávske fjordy.

Program zájazdu:
1.deň:
Cesta do mestečka Nin v nočných hodinách podľa nástupných miest. Po príchode v dopoludňajších hodinách krátkou pešou prechádzkou okolo pamätihodností mesta prídete do SOLIVARU NIN, ktorý sa nachádza medzi piatimi chorvátskymi národnými parkami, čo dáva predpoklady na prírodný a ekologický spôsob výroby soli v tomto solivare už 70 rokov. Väčšina solivarov vyrába soľ priemyselným spracovaním, tu sa tak nerobí. Morská soľ tu bola ručne zbieraná už v 15. storočí, keď Benátčania kúpili solivar na Jadrane, vrátane toho v Nine, aby získali prevahu nad produkciou soli. V komentovanej prehliadke okolo soľných polí sa dozviete všetko o 500 ročnej histórii soli a jej zberu v Nine, keď soľou boli platení ešte rímski vojaci. Prírodnú ninskú soľ,  ktorá je darom z Jadranského mora, slnka a vetrov velebitských svahov si na záver prehliadky  môžete kúpiť na rôzne využitie v suvenírovom obchode.
V popoludňajších hodinách ubytovanie. 
V podvečerných hodinách, aby ste si mohli uloviť najkrajší západ slnka na Jadrane,  vychutnať si svetelnú a farebnú  šou „Pozdrav Slnku“ a počúvať melódie morského organu na móle, sa vyberiete za potulkami ulicami starého mesta Zadaru a budete objavovať históriu, presahujúcu viac ako 3000 rokov vrstvu po vrstve. Plavba tradičnými veslárskymi loďkami – „Barkajoli“ môže byť tiež zážitkom, na ktorý sa nezabúda.

2.deň:
Po raňajkách z prístavu Borik v Zadare vyplávate na takmer celodennú plavbu  výletnou loďou „plava laguna“ do vnútra Národného parku KORNATI. Počas plavby budete míňať niekoľko skalných útesov a ostrovov ako Pašman, Dugi otok alebo  Ugljan. Cesta vás ďalej zavedie na kúzelný ostrov MANA, kde budete mať dvojhodinovú prestávku na exkluzívne fotografie, šnorchlovanie a kúpanie sa na dvoch prekrásnych plážach. Po prestávke sa inou cestou doplavíte na ostrov KORNAT, kde v komunite siedmych rybárskych domov sa v magickom tichu nachádza aj dom vášho kapitána. V jeho domácom prostredí v tieni 100 ročných olivovníkov vás čaká posedenie s piknikom, počas ktorého sa bude podávať ryba s bravčovým mäsom na rošte, miešaný zeleninový šalát a ako dezert ovocie. Víno, ktoré môžete piť aj po celý čas plavby je veľmi kvalitné a vyrába sa v dome kapitána. Samozrejmosťou je aj sóda a  džús, ktoré sa spolu s prípitkom a raňajkami podávajú v cene plavby. Počas plavby si potom môžete zakúpiť rôzne ďalšie alkoholické a nealkoholické nápoje. Počas celej plavby je o vysoký komfort postarané, takže postačuje si vziať len dobrú náladu a plavky. Návrat do Zadaru je približne o 18.00 hod.

3.deň:
Po raňajkách odchod do Obrovacu, z ktorého vyplávate s kapitánom na dvojhodinovú plavbu smerom po prúde rieky ZRMANJA do ústia Novigradského mora okolo rákosových lagún  kľučkujúcim kaňonom, hlboko zarezaným medzi skalami, týčiacimi sa niekde do výšky až 300 metrov. Priezračná smaragdová rieka  je na povrchu sladká a na dne slaná. Váš kapitán Vám presne ukáže povestný útes, kde hore nad riekou stála dedina Apačov Mescalero  a vy tak môžete nasávať magickú atmosféru miesta, kde sa rodila filmová legenda Winnetou.  Prehliadka nedotknutého prírodného úkazu kaňonu rieky Zrmanja, čaro modrej farby, pokoj, čistota a nadýchanie sa čerstvého vzduchu, bude pre Vás  nezabudnuteľným zážitkom. Späť sa  vrátite rovnakou cestou proti prúdu rieky do  Obrovacu. V popoludňajších hodinách cesta na Slovensko s príchodom v neskorých večerných hodinách podľa výstupných miest.


V cene je zahrnuté:
• doprava luxusným klimatizovaným autobusom
• 2x noc v hoteli s vlastným sociálnym zariadením a sprchou
• 2x raňajky v hoteli
• 3-dňová prehliadka so sprievodcom
• zákonné poistenie v znení zákona 170/2018 Z. z.

V cene nie je zahrnuté: 
• príplatok za jednoposteľovú izbu (120 € na celý zájazd)
• komplexné cestovné poistenie (možnosť poistiť sa cez CK za zvýhodnených podmienok v poisťovni UNIQA: 2,80 € / deň do 70 rokov, 3,80 € / deň nad 70 rokov)
• poplatok za vstup a parkovné turistického autobusu - rozpočítané na počet miest v autobuse - 10 €
• prípadné vstupy do múzeí, pamiatok, atď. (individuálne viď vyššie)
• poplatok za miestenku (môžete si určiť presné miesto v autobuse) - 9 €
• pobytová taxa - 2 € /osoba/noc
• odporúčané vreckové 100 € na osobu
Pozn.: Výška vreckového je vyslovene odhadovaná, zahŕňa len približnú výšku vstupného do pamiatok, múzeí, príp. cenu lokálnej prepravy, no nezahŕňa individuálne nákupy v obchodoch, nákup suvenírov, reštaurácie a pod.

Generované systémom ProfiTour